Menstruations smerter og endometriose

Op mod hver 4. kvinde har i perioder smerter forbundet med menstruation. Nogle har så voldsomme smerter, at det kræver en månedlig sygemelding på 1-2 dage. Der kan være flere årsager til, hvorfor man har menstruationsproblemer, derfor vil der også være mange forskellige behandlingsmuligheder.

Flere veldokumenterede undersøgelser har vist, at netop akupunktur effektivt kan hjælpe med at nedsætte de smerter, der er forbundet med menstruation og endometriose. Smertens idensitet kan nedsættes væsentligt, da der vil være øjeblikkelig lindring, i modsætning til smertestillende medicin, hvor kroppen i en periode vil være bedøvet, men årsagen vil ikke være fjernet.

Årsager til menstruations problemer

Smertefulde menstruationer kaldes også dysmenoré. Årsager til primær dysmenoré vides ikke med sikkerhed men formodes, at være sammenstrækninger og kramper i livmoderen forårsaget af hormonstofferne prostataglandiner.

Sekundær dysmenoré skyldes en sygdom eller irritation i livmoderen, herunder endometriose, adenomyose, muskelknuder og spiral. En anden hyppig årsag til dysmenoré er sammenvoksninger i bækkenet efter en underlivsinfektion eller i livmoderhalsen efter en operation.

Gode råd mod menstruations smerter

Mange oplever en bedring ved at massere følgende punkter:

  1. Kvindepunktet, der ligger på indersiden af underbenet ca. 3 fingerbredde op over ankelknysten.
  2. Zonepunktet for æggestokkene ligger ca. midtvejs mellem den inderste ankelknyst og hælen.
  3. Zonepunkt for hypofysen, som er hormonsystemets overordnede kirtel, der producerer styrende hormoner for kroppens øvrige hormonkirtler. Punktet ligger midt på undersiden af storetåens blomme og lidt over mod anden tå.

Ovenstående punkter vil også være nogle af de punkter, som akupunktøren med nåle effektivt kan behandle menstruationssmerter og endometriose.

Behandling hos Apunkt

Hos Apunkt har vi over 20 års erfaring med at behandle patienter mod bl.a. menstruationssmerter og endometriose. For at kunne behandle korrekt er det vigtig først at blive diagnostiseret korrekt. Vi tilpasser derfor den enkelte patient et individuel behandlingsforløb, hvor vi i fællesskab udarbejder din journal.

Ring allerede i dag på 33 15 15 01 eller kontakt os så du kan få den hjælp du behøver.

Menstruationssmerter er en almindelig lidelse, som mange kvinder oplever hver måned. For nogle kvinder kan disse smerter dog være mere alvorlige og invaliderende, hvilket kan være et tegn på en underliggende tilstand kaldet endometriose. Endometriose er en tilstand, hvor væv, der ligner livmoderslimhinden, vokser uden for livmoderen og kan forårsage alvorlige smerter og andre symptomer under menstruation.

Akupunktur er en alternativ behandlingsform, der har vist sig at være effektiv til at lindre menstruationssmerter og andre former for kroniske smerter. Flere amerikanske videnskabelige tidsskrifter har undersøgt effekten af akupunktur på endometriose-smerter og fundet positive resultater.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of Women’s Health undersøgte effekten af akupunktur på kvinder med endometriose-smerter. Forskerne fandt ud af, at akupunkturbehandling signifikant reducerede smerter og forbedrede livskvaliteten hos kvinder med endometriose sammenlignet med placebobehandling.

En anden undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Obstetrics & Gynecology, fandt også lignende resultater. Forskerne konkluderede, at akupunktur var en effektiv behandlingsmetode til at reducere smerter og forbedre funktionsevnen hos kvinder med endometriose.

Akupunktur virker ved at stimulere bestemte punkter på kroppen med nåle, hvilket kan regulere smerteopfattelsen og frigøre endorfiner, kroppens naturlige smertestillende stoffer. Derudover kan akupunktur også forbedre blodcirkulationen og reducere inflammation, hvilket kan lindre smerter og andre symptomer forbundet med endometriose.

Det er vigtigt at bemærke, at akupunktur ikke er en kur mod endometriose, men det kan være en effektiv metode til at håndtere symptomerne og forbedre livskvaliteten hos kvinder med denne tilstand. Akupunktur kan også være en sikker og naturlig behandlingsmulighed uden de bivirkninger, der kan være forbundet med medicinering.

Hvis du lider af alvorlige menstruationssmerter eller har mistanke om endometriose, bør du konsultere en læge for en korrekt diagnose og behandlingsplan. Akupunktur kan være en del af en omfattende behandlingstilgang, der også kan inkluderer medicinering, kirurgi og andre former for alternativ behandling.

Referencer:

  1. Wayne PM, Kerr CE, Schnyer R, et al. Japanese acupuncture for endometriosis-related pelvic pain in adolescents and young women: results of a randomized sham-controlled trial. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 2008;21(5):247-257.
  2. MacPherson H, Tilbrook H, Richmond S, Woodman J, Ballard K, Lichtenstein P, et al. Acupuncture and Counselling for Depression in Primary Care: A Randomised Controlled Trial. PLoS Med. 2013;10(9):e1001518.

Modtag den nyeste viden om akupunktur

Vi deltager årligt på kursur for at kunne tilbyde dig den nyeste og bedste behandling – den viden vil vi gerne dele med dig!