Ødemer og væskeophobning

Vand udgør ca. 60 % af kroppens vægt (ødemer). Væske væksles kontinuerligt mellem blodkarrene og det omkringliggende væv. Ødem er en forøgelse af væske i kroppens væv. Man taler ofte om ødemer i benene, dvs. ophobning af væske i benene.

Man skelner mellem et lokalt ødem og et generaliseret ødem. Generaliseret ødem viser sig ved en opsvulmning af dele af kroppen (arme og ben). Lokale ødemer ses ofte i underekstremiteterne omkring anklerne.

Årsagen til ødemer eller væskeophobning er en forskydning af de kræfter, der fordeler væsken mellem blodkarrene og det omkringliggende væv. Hvis blodtrykket f.eks. er for højt, kan væske blive presset ud af blodkarrene til det omkringliggende væv, og derved give anledning til væskeophobning. Hvis der ikke gøres noget ved det, kan tilstande forværres således, at væskeophobningen er der hele dagen og måske strækker sig højere og højere op af skinnebenene. Er tilstanden meget slem kan der komme ødem i lungerne, hvilket kan medføre åndenød.

Hyppigste ødem symptomer:

  • Væskeophobning vil give et mærke ved tryk.
  • Ved væskeansamlinger og dårligt kredsløb er huden ikke blank, varm og levende og ofte er skulder, nakke og overarme ømme og spændte.
  • Større væskeansamlinger giver ofte hovedpine, migræneagtig tilstand, synsforstyrrelser, udslæt i ansigtet og livløst hår.
  • Akupunktur er velegnet til behandling af ødemer

Behandling hos Apunkt

Hos Apunkt har vi over 20 års erfaring med at behandle patienter mod bl.a. problemer i forbindelse med ødemer og væskeophobning. For at kunne behandle korrekt er det vigtig først at blive diagnostiseret korrekt. Vi tilpasser derfor den enkelte patient et individuel behandlingsforløb, hvor vi i fællesskab udarbejder din journal.

Ring allerede i dag på 33 15 15 01 eller kontakt os så du kan få den hjælp du behøver.

Et ødem er en tilstand, hvor der opstår unormal ophobning af væske i kroppens væv, hvilket resulterer i hævelse og tryk på området. Ødemer kan forekomme i forskellige dele af kroppen, herunder ben, arme, ansigt og mave. De kan være forårsaget af en række faktorer, herunder dårlig cirkulation, lymfødem, hjerteproblemer, nyresygdomme eller skader.

Et af de mest almindelige former for ødemer er perifere ødemer, som opstår i ekstremiteterne som fødderne, anklerne eller benene. Disse ødemer kan være generende og smertefulde, og kan i nogle tilfælde være et tegn på en underliggende medicinsk tilstand, der kræver behandling.

Behandling af ødemer afhænger af årsagen bag tilstanden. Det kan inkludere førstehjælpsmetoder som at hæve det hævede område, undgå langvarig stående eller siddestilling og motion. Desuden kan lægen ordinere medicin, kompressionstøj eller akupunktur for at reducere hævelsen.

Det er vigtigt at søge lægehjælp, hvis man oplever vedvarende eller pludselig hævelse, da det kan være et tegn på en alvorlig medicinsk tilstand. Det er også vigtigt at følge lægens anvisninger for at lindre symptomerne og håndtere ødemer effektivt.

Kilder:

Nationalt Institut for Sundhed og Klinisk Excellence. “Ødemer – Vurdering og Diagnose”.

Det Europæiske Selskab for Vaskulær Medicin. “Ødemer og Lymfødem – Screening og Behandling

Modtag den nyeste viden om akupunktur

Vi deltager årligt på kursur for at kunne tilbyde dig den nyeste og bedste behandling – den viden vil vi gerne dele med dig!